orgel.edskes.net

Sitemap

Léon Berben


Léon Berben werd in 1970 geboren te Heerlen. Hij studeerde orgel en clavecimbel aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag bij Rienk Jiskoot, Bob van Asperen, Gustav Leonhardt en Ton Koopman en behaalde het UM-Diploma voor zowel orgel als clavecimbel.

Sinds 2000 was hij clavecinist van Musica Antiqua Köln (R. Goebel) waarmee hij wereldwijd concerteerde en opnam voor “Deutsche Grammophon/archiv Produktion”, ook als solist (bijv. C.Ph.E. Bach: Concerto voor clavecimbel en piano-forte, J.S. Bach: Cantata BWV 170 met obligaat orgel). Inmiddels is dit ensemble in december 2006 opgeheven en concentreert hij zich nu vooral op het solo-repertoire voor orgel en clavecimbel, naast kamermuziekprojecten.

Als solist op clavecimbel en voornamelijk historische orgels, gaf hij concerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Finland, Hongarije en Spanje.

Voordat hij bij Musica Antiqua Köln begon speelde hij onder andere bij het Amsterdams Barok Orkest, das Freiburger Barokorchester en Musica ad Rhenum.

Zijn solo CD-opnamen, veelal met eerstopnamen op historische orgels en clavecimbel, werden door de internationale pers lovend ontvangen en regelmatig bekroond, onder andere door Diapason, Le monde de la musique (CHOC), meerdere malen met de Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Classic.com 10/10 lijst.

Hij is co-auteur voor de nieuwe MGG en schrijft artikelen in vaktijdschriften.

Tevens geeft hij cursussen en lezingen, onder andere in Nederland, Hongarije en Zwitserland.

Link: leonberben.org

Léon Berben

Programma 13 juni 2007